Gıda Kimyası ve Besin Öğeleri Analizleri

Gıdaların besin değeri açısından incelenmesi, ulusal ve uluslararası mevzuatlara uygunluğu, besin etiketlerinin ilgili kanunlar ve yönetmelikler açısından kontrolü ancak üründe besin ögelerinin belirlenmesi ile olabilmektedir. Gıdanın etiketinde yer alan bilgiler gıdanın kimliğini oluşturur.

  • D D 1162

    Gıdaların mikrobiyal ve kimyasal bulaşıdan arındırılmış, güvenlik şartlarına uyumlu olmalarının yanı sıra ambalaj ve etiketleme kurallarıyla da ulusal ve uluslararası normlara uyumlu olması istenmektedir. Gıda maddelerinin besin parametreleri analiz edildikten sonra çevrim faktörleri ile enerji değerleri, 100 ml' (g) deki ya da 1 servis/ porsiyondaki miktar kcal veya kjoule olarak hesaplanır. Beslenme referans değerleri dikkate alınarak günlük alım miktarını karşılama yüzdeleri hesaplanır ve örnek etiket formu hazırlanır.         

    Temel Besin Öğeleri;

    Protein

    Yağ

    • Doymuş yağ asitleri
    • Doymamış yağ asitleri (Tekli ve Çoklu)
    • Trans yağ asitleri
    • Omega yağ asitleri

    Karbonhidratlar

    • Şeker
    • Diyet Lif
    • Polioller

    Tuz (Na Cinsinden)

    Vitaminler

    Mineraller