Gıda Kimyası ve Besin Öğeleri Analizleri
Gıdaların besin değeri açısından incelenmesi, ulusal ve uluslararası mevzuatlara uygunluğu, besin etiketlerinin ilgili kanunlar ve yönetmelikler açısından kontrolü ancak üründe besin ögelerinin belirlenmesi ile olabilmektedir. Gıdanın etiketinde yer alan bilgiler gıdanın kimliğini oluşturur.
Gıdaların mikrobiyal ve kimyasal bulaşıdan arındırılmış, güvenlik şartlarına uyumlu olmalarının yanı sıra ambalaj ve etiketleme kurallarıyla da ulusal ve uluslararası normlara uyumlu olması istenmektedir. Gıda maddelerinin besin parametreleri analiz edildikten sonra çevrim faktörleri ile enerji değerleri, 100 ml' (g) deki ya da 1 servis/ porsiyondaki miktar kcal veya kjoule olarak hesaplanır. Beslenme referans değerleri dikkate alınarak günlük alım miktarını karşılama yüzdeleri hesaplanır ve örnek etiket formu hazırlanır.
Temel Besin Öğeleri;
Protein
Yağ
- Doymuş yağ asitleri
- Doymamış yağ asitleri (Tekli ve Çoklu)
- Trans yağ asitleri
- Omega yağ asitleri
Karbonhidratlar
- Şeker
- Diyet Lif
- Polioller
Tuz (Na Cinsinden)
Vitaminler
Mineraller