Toksin Analizleri

Mikotoksinler gıdalarda ve yemlerde çeşitli faktörlerden dolayı oluşan küfler tarafından meydana gelen toksik maddelerdir. Bu küflerin oluşumunda fiziksel (sıcaklık, nem, vb.) biyolojik, çevresel ve kimyasal faktörler etkilidir. Mikotoksinler birçok küf tarafından özellikle de Aspergillus, Penicillium ve Fusarium tarafından üretilmektedir. Genellikle gıda üzerinde büyüdükçe görülür ve gıdanın görünümünü değiştirir. En genel anlamda yeşil renkte iplik yapıdadır. Yalnız görünüm olarak değil gıdanın tat ve kokusunun da değişmesine sebep olur.

  • Toksin Analizleri

    Bu durumun insan sağlığında olumsuz yönde etkileri görülmektedir. Badem, Yem, Arpa, Mısır, Soya fasulyesi, Fındık, Yulaf, Buğday, Yer fıstığı, Pamuk, Antep fıstığı, Pirinç, Susam, Baharatlar, Ayçiçeği, Ceviz, Tütün ve Kuru Meyveler gibi gıdalarda mikotoksinler küf oluşumuyla ortaya çıkabilir. Başlıca mikotoksin metabolitleri şunlardır:

    • Aflatoksin B1, B2, G1, G2 ve Toplam Aflatoksin 
    • Aflatoksin M1
    • Okratoksin A 
    • Zearalenon 
    • Deoksinivalenol (Vomitoksin) 
    • Patulin
    • Fumonisin

    Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği’nin kriterlerine uygunluğu göz önünde bulundurularak ancak belli limitler dahilinde gıdalarda ve yemlerde bulunmasına müsaade edilmektedir.