Katkı Analizleri

Gıda katkıları tek başına gıda olarak tüketilmeyen, besleyici değeri olan veya olmayan, üretim, işleme gibi aşamalarda koruma, stabilize etme gibi teknolojik amaçlarla gıdaya ilave edilen, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni haline gelen maddelere verilen genel addır. Birçok gıda katkı maddesi doğada mevcuttur, hatta bazıları temel besin öğeleridir. Bunların gıda katkısı olarak sınıflandırılmalarının ve birer “E numarası” almaları teknik nedenlerden dolayıdır. Uzun bilimsel çalışmalarla elde edilen veriler ışığında gıdalarda kullanımına izin verilen bu maddeler, gıdaları insan sağlığını tehlikeye atan mikroplardan korumak, yapılarını, tatlarını iyileştirmek gibi birçok fayda sağlamaktadırlar.

  • D D 1044

    Kullanım amacına göre gıda katkı maddeleri dört temel grupta toplanabilir. Bu gruplar aşağıdaki gibidir:

    • Raf ömrünü uzatan katkı maddeleri
    • Duyusal özellikleri değiştiren katkılar
    • Beslenme değerini düzenleyen katkılar
    • İşlem yardımcı maddeleri

    Bazı gıda katkı maddeleri şu şekildedir:

    • Koruyucular
    • Tatlandırıcılar
    • Renklendiriciler
    • Asitlik düzenleyiciler
    • Emülgatörler

    Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri yönetmeliği ‘nin kriterlerine uygunluğu göz önünde bulundurularak belli limitler dahilinde kullanımına izin verilmektedir.