Raf Ömrü Analizleri

Raf ömrü; gıda ürününün istenilen duyusal, kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve besin değeri özelliklerinin korunabildiği zaman periyodu olarak tanımlanır. Bu süreç içerisinde gıdanın hem güvenlik hem de kalite özelliklerini koruması gerekmektedir. Raf ömrü süresi ürün satışa sunulmadan önce üretici tarafından belirlenmelidir. Raf ömrü süresi her ürün için farklılık göstermektedir. Peynirler, balıklar, etler, sebze-meyveler, fırıncılık ürünleri, dondurulmuş ürünler için farklı bekleme koşulları ve raf ömrü süreleri belirlenmektedir.

  • Raf Ömrü Analizleri

    Gıdalarda Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler

    Gıdaların raf ömrüne etki eden birçok faktör vardır. Bu faktörler; çevresel yani dış faktörler ve gıdanın kendi yapısına ait iç faktörler olarak sınıflandırılabilir. Çevresel faktörlere örnek olarak, sıcaklık, ambalajlama yöntemi, rutubet (nem), oksijen, ışık gibi faktörler sayılabilir.